Zodijak kod psihoterapeuta

Kako se koji znak ponaša kod psihoterapeuta? Da li je to i dalje tabu za mnoge ili postaje sasvim normalna stvar? Više u tekstu u nastavku..

 

Ovan

On je došao na terapiju da bi ubedio terapeuta kako je on odlično. Super se oseća, nije mu ništa, a ako terapeut spomene da je on tu zbog problema, može da dođe do rasprave, jer njemu ništa nije. Njemu ni ne treba terapija, razgovor, nego eto, radoznao je da vidi kako sve to izgleda. Bori se protiv sebe i svojih problema i prihvatanja da ih uopšte ima. Uvek je neko drugi izvor problema, ne on, on je idealan.  Sport ili bilo kakvu aktivnost će preporučiti terapeut radi izbacivanja viška energije. Može da se vrati kad bude shvatio da je potrebno da sarađuje i da ga niko ne napada. 

Bik

Bik smatra da treba više da uživa i da mu treba više novca. Prosto, kako to da niko  ne ceni njegov trud i rad i sve što je lepo uradio za druge ljude. Uvek će staviti partnera na prvo mesto, uvek će terapija ići sporo, pa ma i ako se Bik ne otvara, a s obzirom na to koliko je tvrdoglav znak, pomak će se videti posle dužeg vremena, možda čak i posle par meseci ili posle godinu, dve. On mora biti uporan da izae iz svoje zone komfora, a ne da se ukljuljkuje. Umetnost i izražavanje kroz umetnost mogu pomoći.

 

Blizanci

Blizanci su svesni  da imaju neke male probleme, ali pošto dosta pričaju terapeut možda neće stići da kaže ništa od njih. Moraju da nauče da uživaju više u životu, da se opuste i da kažu šta im smeta.  Kompromisi su ovde jako bitni. Blizanci su nekad kao mala deca, beže od problema, okrenu glavu na drugu stranu, pa im je potrebno da održe fokus. Svakako, oni mere svaku reč, iako izgleda da možda i ne slušaju.

Rak

Rak prihvata savete terapeuta. Ne buni se mnogo, ali može mnogo da se žali. Bitno je da terapeut navede Raka da ne ide ,,korak napred, nazad dva“ da se ne preispituje previše, da ne 'kopa' po prošlosti. Rakovima je ovo svojstveno, ali dok god mogu da se vraćaju unazad, to će raditi. U prošlosti je sigurnost. Tako oni to vide, ali realnost je ta da se samo učaure.

Lav

Lav nema problem. Opet je neko drugi problem. On je zlato, a svi drugi imaju probleme. Ima jak ego.  Sad, to uglavnom bude tako, ali dobro je za lava da ima terapiju da bi poradio na sebi. On to ne voli i ne želi da prihvati nijedan problem, nijednu manu. Retki su takvi Lavovi. Terapeut ovde mora da poradi na tome da spusti njega na zemlju, da ga natera da se uozbilji, da se sabere, jer je to jedini način da zasija u pravom svetlu. Psihodrama je preporučljiva za ovaj znak.

Devica

Devica je sve izanalizirala, a najviše svog terapeuta. Sve zna o njemu. Šta je rekao, kad je rekao, gde je rekao, da li je nešto napisao, kako se oblači, šta otprilike jede-nije lako sa Devicom. Prilično je teško sklopiti pravu sliku jer Devica misli da ima neke probleme, koji možda i nisu tako strašni, a odvlači analizom sebe na terapiji pažnju sa nečeg što je stvarno bitno. Terapeut mora da vodi ovu osobu do srži stvari, ali to će moći tek kad Devica prestane da analizira i kad pusti terapeuta da pita i da vodi proces. Nije lako, ali je na kraju uspešno.

Vaga

Vaga zna da ima problem, ali ne zna koji. Uvek misli da je problem u njoj, a možda i nije. I tako. Vaganje. Nikad nije kraj sa Vagama. Terapija može trajati godinama pa da se ne uradi ništa posebno jer Vaga ne da da se dođe do konkretnih stvari i sve ulepšava. Uvek je problem druga osoba iliti partner. Nije do nje. Uvek treba neko drugi da se promeni. Terapeut ne sme da upadne u 'zamku' da pregovara sa Vagom u čemu je problem, nego mora da bude strpljiv ili previše direktan da bi terapija prešla na viši nivo.

Škorpija

S njom je lako. Ona voli da 'rovari' po svojoj psihi. Može šokirati terapeuta nekim izjavama, ali je bar direktna. Jako je bitno da zna da može potpuno da veruje terapeutu, da može potpuno da se prepusti i da će sve ostati među njima, želi da radi na sebi, ali je nepoverljiva. Nju zanimaju pitanja strasti, seks, želi da prouči sebe do tančina, ali može biti nekad autodestruktivna, pa se to treba neutralisati. 

Strelac

Strelac će retko doći na terapiju. Ove osobe najviše filozofiraju i lako mogu ubediti terapeuta da je sve u redu. Ponašaće se kao da jeste, ali ništa ne mora da bude. Potrebno je dosta rada da Strelac shvati u čemu je stvar. Ograničenja se moraju nametnuti njemu, što u trajanju savetovanja, što u zadacima, koje mora da dobija. On neće posebno ozbiljno shvatati terapeuta, dok se terapeut ne postavi kao autoritet. Ne valja praviti prevelike pauze u terapiji kod njega, jer zna da ostavi sve i da sabotira sam sebe.

Jarac

Jarac je najrealniji znak od svih znakova. Vrlo dobro zna zašto je na terapiji i koliko dugo odlaže taj proces. Uvek se pita da li je kasno došao i da li ima svrhe da se popravi stanje. On nikad ne kasni, odgovoran je i sve shvata ozbiljno. Neće vrdati, zna ko je autoritet i poštuje svog terapeuta, samo će svakako podrobno istražiti tu osobu sa kojom treba da podeli najdublje tajne o sebi. Tako će biti siguran u proces.

Vodolija

Vodolija ide po preporuci kod terapeuta. Više joj odgovara skajp terapija, online, eventualno grupna terapija, nego uživo. Tako neće imati osećaj da je neko ugrožava, a opet imaće prijateljski odnos sa terapeutom. Tako ga i bira, kao prijatelja. Ako joj se dopada, onda može, ako ne, onda ništa. Brzo napreduje jer je inteligentna i ne buni se, neće da gubi vreme.

Ribe

Ribe treba probuditi. Kakav god problem da imaju, one, pored Lavova i Jarčeva najduže odlažu rešenje problema. Prosto, ne žele da se suoče sa realnošću. Sve će probat pre nego što dođu na terapiju. Sve vrste zabave, opijate, društva, savetnike, prijatelje, sve će ispitati, knjige pročitati-terapija dolazi na kraju, kada više ništa ne pomaže. Ali neretko od toga se beži. Ribe žele da pomognu, ali njima pomoć nije potrebna. Dok ne uvide da nije baš tako, neće početi da rade na sebi na ovaj način. Radionice snova su dobre za njih.

Posetite stranicu Astrolog Jovana Vilimonović

 

Mesečeve Mene

Prijavi se na listu za vesti sa sajta