Kada je prvi put objavljen dnevni horoskop?

 

Kada su se pojavili prvi horoskopi u novinama?

Da li ste se ikada, dok prelistavate svoje omiljene novine uz jutarnju kaficu i onako iz zabave gledate šta su vam zvezde namenile za taj dan, zapitali odakle i od kada potiče ova štampana zanimacija?

Mesto prvog ovakvog događaja je Velika Britanija, godina 1930. , povod rođenje princeze Margarete, a čovek koji je za sve zaslužan je Ričard Harold Nejlor (Richard Harold Naylor 1889–1952).

Urednik Sandej Ekspresa (Sunday Express), Džon Gordon, želeo je da predstavi rođenje male princeze iz nekog novog ugla i angažovao je R.H. Nejlora da uradi njen horoskop. Tako je 24. avgusta 1930. na jedanaestoj strani osvanuo naslov u novinama ’’Šta zvezde predskazuju za novu princezu’’. Data je njena natalna karta a zatim i tumačenje koje se zasnivalo na njenom znaku Lava ali i na uticaju Urana, Saturna i Venere na njene osnovne osobine. (Iz razloga taktičnosti i diplomatije nisu doduše pomenuti neki izazovniji aspekti kao što je Venera-Jupiter-Uran T-kvadrat).

Interesantno je da je Nejlor ne samo opisao prepoznatljive karakteristike princeze već je spomenuo da će se ’’događaji od ogromnog značaja za kraljevsku porodicu i naciju desiti oko njenog sedmog rođendana’’ što se zaista i obistinilo stupanjem na presto njenog oca tek nekoliko meseci pre njenog sedmog rođendana.

Svakako još značajniji bio je Nejlorov dodatak pod generalnim nazivom ’’I nekoliko nagoveštaja šta će se desiti ove nedelje’’ gde opisuje kako svetske događaje (na primer: ..’’iznenadno izbijanje revolucionarnih aktivnosti može se očekivati u Nemačkoj’’) tako i predviđanja za ljude rođenje određenog dana u avgustu.

Već sledećeg meseca, pod naslovom ’’Da li ste rođeni u septembru?’’ pojavljuje se novi tekst koji uz previđanja objašnjava i da usled velikog zanimanja čitalaca ovo postaje redovna rubrika koja će se baviti kako svetskim tako i ličnim događanjima.

Nejlor je postao neverovatno popularan gotovo preko noći, a njegova predviđanja izuzetno uticajna. Uskoro i druge novine uvode ovu praksu.Vremenom Nejlor pronalazi štampanom obliku prihvatljiviji način tumačenja horoskopa vezujući svoje prognoze za Sunčev znak i nazivajući svoju kolumnu ,,Vaše zvezde’’. Time je postao prvi astrolog tzv. Sunčevih znakova i otac modernih dnevnih horoskopa.

Kod nas je to naravno okasnilo. U dnevnim novinama nije bilo dnevnih horoskopa kao sada. U Ilustrovanoj politici je bilo reči o tome, na dve nedelje, kako je izlazila, tj. dvonedeljni horoskop - za svaki znak po jedna rečenica.

Šira javnost nije znala za podznak, do 90-ih, kad je to počelo više da se proučava. Svakako, nije horoskop bio tema svakog drugog razgovora kao danas. 

Pokušala sam da saznam kada je prvi put izašao kod nas, ali nisam uspela na odeljenju Periodike. Rekli su mi da je to zanimljivo, ali da ne mogu da mi pomognu.

Vaš astrolog,

Jovana Vilimonović

Posetite stranicu Astrolog Jovana Vilimonović

 

Mesečeve Mene

Prijavi se na listu za vesti sa sajta