Jin i jang prostori

 

 

Резултат слика за yin yang

 

 

Šta znači jin, a šta jang? Jin označava neaktivnost, smirenost, pasivnu energiju. Jang je suprotnost – on je aktivan, dinamičan, aktivna je energija. Po feng šuiju neke prostorije treba da budu jin, ne treba ih previše aktivirati, a neke treba da budu jang, ne treba 'gasiti' njihovu energiju. 

Kupatilo

Kupatilo ima jin energiju. Ono je prostor za čišćenje. Vredne stvari se ne stavljaju u kupatilo, ali je bitno da se osnovne funkcije aktiviraju.

U kupatilu nam je jako bitno da imamo lepu korpu za veš. Cene variraju dosta i može svako priuštiti nešto za sebe u cilju dekora. Zavesa za tuširanje je isto jako bitna jer boji kupatilo.  Gledajte da se uklapa sa bojom kupatila ili bojom koja preovladava i isto tako stavite  prostirku, da bude u bojama koje se slažu ili pak u  kontrastnoj boji. Izbegavajte crvenu boju u kupatilu, ona je rezervisana za kuhinju.

Ogledalo koje je zanimljivo, možda čak i izgleda kao antikvarno se može uklopiti u kupatilo koje je jednobojno i dati mu poseban izgled.

Nemojte držati lekove u kupatilu. Dobro svetlo je jako važno. Sve mora da bude jednostavno. Ne ukrašavajte previše ovaj prostor. Higijena je na prvom mestu.

 

Резултат слика за yin yang bathroom

Kuhinja

Kuhinja je jang prostor. Tu se uvek nešto dešava. Hrana je vezana za izobilje. Što je bolja kuhinja, to je bolji prosperitet onog ko živi tu. Pored svih aparata koje treba da poseduje svaka kuhinja, bitno je da stavimo i neku saksiju sa cvećem, to može biti neki začin, ruzmarin možda, zavisi šta vam se dopada, ali i cveće na prozoru odaje toplinu, bilo da ste u svom domu, a isto važi i za smeštaj koji rentiramo. Treba da se oseća svako u svakom trenutku kao kod kuće.

Neonsko svetlo ili neka prigodna lampa, koja će se slagati uz boju kuhinje, treba da bude u kuhinji pored plafonjerke. Izbegavajte plavu boju za kuhinju, boje treba da budu tople, kao što su crvena, žuta, ljubičasta ili roze.

 

Spavaća soba

 

Spavaća soba je prostor za odmor i treba da bude jin, a ne jang. U spavaćoj sobi trebalo bi da imate što manje tehnike. Ogledala nisu poželjna, naročito ne ona na ormarima. Trebalo bi da boje sobe budu neutralne  i da ne bude crvene boje previše. Stoga, što pre se otarasite telefona, televizora i kompjutera. Bolje je da su roletne spuštene, da bi dok spavate imali potpuni mir.

Bračni krevet ne treba da ima dva dušeka, nego jedan. Ona je nekad i jedina soba koju imate, koja je i dnevna.

Резултат слика за yin yang kitchen

Dnevna soba/trpezarija

Dnevna soba je jang prostor. Tu stalno treba da cirkuliše dobra energija. Muzika, filmovi, razgovori sa prijateljima – sve to čini prostor dnevne sobe aktivnim. Nameštaj treba biti postavljen u krug oko nekog stola, da bi či energija tekla kako treba. Rasvetu treba imati u različitim oblicima, i lampu i luster.

Trpezarija je centar doma, obilja, ali gledajte da sto ne bude staklen, jer se smatra da je to element vode i novac odlazi, nego što stabilniji, drveni, metalni. Možete na sto staviti stolnjak, da bi bilo bolje, toplije. Birajte boju po tome koji vam element odgovara. Ako stavite mušemu, to će biti potpuno druga priča, jer je to više jin iako je nekad praktično, naročito ako imate decu. Broj stolica uvek treba da bude parni.

Napravite balans između jina i janga gde god da se nalazite. Znaćete da ste na dobrom putu ako se osećate dobro u prostoru.

 

autor Jovana Vilimonović

Posetite stranicu Feng šui balans

 

 

 

Mesečeve Mene

Prijavi se na listu za vesti sa sajta