Dobra energija prostora

 

Čak i laik može uvideti da li neki prostor ima dobru energiju ili dobar feng šui.  Svaki prostor koji je namenski rađen da bude u neku svrhu treba tome i da služi. Drugačiji feng šui ima  kafić, drugačiji stan ili apartman koji se rentira.

Šetajući Beogradom možemo za jedan dan posmatranja, uz savete, dosta naučiti.

U ostatku teksta ću navesti kako posmatrati različite objekte.

Restoran/kafić

Kafić treba da ima dobar prilaz, da se zna gde je ulaz. Žardinjere ili tabla sa akcijom dana – to su  dobre opcije da se uspori či ispred ulaza, a da se privuku ljudi. Radno vreme i ime objekta mora biti jasno naznačeno na vratima. Nekad imaju dva ulaza, a to nikako nije dobro jer dolazi do nejasnoća gde ulazi či energija. Dobro je ako je jedan ulaz zaklonjen ili zaključan, pa da se to naizmenično menja svake godine, u zavisnosti od letećih zvezda, tj. povoljnih i nepovoljnih strana sveta za tu godinu. Stolovi treba da budu dovoljno odvojeni jedni od drugih, da bi svako imao privatnost. Dizajn je bitan. Ako nameštaj nije udoban, ne očekujte da se gosti tu zadržavaju. Ukoliko je svetlo prejako ili ga ima premalo, to opet može biti problem.  Ventilacija je takođe jako važna. Ako je prostor zagušljiv, ako nije jasno odvojen pušački od nepušačkog dela, gosti mogu biti nezadovoljni. Prijatno osoblje se treba pobrinuti da brzo dobijete porudžbinu i da imate svoj mir dok pijete kafu sami ili sa prijateljem.  Ako je kafić stalno poluprazan, feng šui objekta nije dobar.

Stan/kuća

Kada kupujete nekretninu znajte da su kvadratni ili pravougaoni oblici nekretnine preporučljivi, zbog stabilnosti. Isto se odnosi na plac. Dvorište bi trebalo da bude ograđeno i lepo uređeno. Kapija treba da se otvara pod uglom od 90 stepeni ili pod većim uglom, a ne pod manjim. Isto važi za ulazna vrata. Ona  ne treba da budu ni prevelika, ni premala u odnosu na kuću ili stan. Vrata su „usta doma“ pa ih održavajte čistim, a ispred ne ostavljajte cipele, nego sve skladištite unutra. Izbegavajte vrata sa staklom, bolje bi bilo da su od drveta ili metala. Dupla vrata nisu preporučljiva. Krov bi trebalo da bude crvene boje, a ne plave ili zelene, kao što viđamo na nekim objektima. Ovo je prihvatljivo samo na pumpi ili perionici. Ispred vrata su poželjne saksije, cveće, lepa stazica. Svetlo ispred ulaznih vrata je veliki plus.

 

Rentirani stan/apartman

Što se tiče rentiranog prostora, gledajte šta Vam tu odgovara, ali samo enterijer. Nema mnogo mesta za  promene. Mada, kada negde putujete, gledajte da sve bude čisto. Kupatilo mora biti u besprekornom stanju, kao i sva vrata i prozori. Krevet mora biti veliki i udoban. Sijalice, bojler i česme moraju biti u funkciji. Za ovo Vam treba par minuta da proverite. Tako ćete se bolje osećati nekoliko dana u rentiranom apartmanu.

Primenite neke od ovih univerzalnih saveta i verujem da ćete od sada malo drugačije posmatrati kafiće, kuće, ali ćete i efikasnije rentirati smeštaj u Beogradu na dan ili više. 

Autor Jovana Vilimonović

 

*tekst pisan za CreITive agenciju

 

Mesečeve Mene

Prijavi se na listu za vesti sa sajta